Pokud se vám obyčejná roláda zdá pro návštěvu nebo nějakou speciální příležitost nudná, anebo máte chuť a čas si s ní vyhrát, inspirujte se zde nápadem blogerky SandeeA z http://www.larecetadelafelicidad.com/. Běžný arctic roll (typický anglický, prý „poněkud staromódní dezert“) se dělá se zmrzlinou, já jsem přizpůsobila recept ročnímu období a naplnila ho čokoládovo-tvarohovým krémem.
Co se týče celého konceptu, můžete nahradit kakao moukou a přidat barvivo. Rozmyslete si, jaká barva se bude hodit k náplni nebo zavařenině (já se budu příště rozhodovat podle toho, jak barevné kapičky a skvrny se mi hodí na dekoraci kuchyně, stropu, podlahy, dlaždiček, rukou, oblečení, utěrek apod… nebojte, barvivo je omývatelné.
Pomůcky:
- Čistý igelitový sáček
- Šablonu se vzorem pro dekoraci piškotu, vytištěnou nebo nakreslenou
- Plastová lahev, ne příliš široká
Těsto na ozdobení piškotu:
- 1 bílek
- 20 g kakaa
- 20 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
Piškot:
- 4 vejce
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr krupice podle chuti, cca 4 lžíce
- želatina
- 150 g mléčné čokolády
- ovoce podle chuti, například banány
Zavařenina podle chuti
1. Připravíme želatinu podle návodu. Každopádně by se neměla vařit, pouze nechat nabobtnat ve vodě, zahřát, trochu vychladnout a použít. Tvaroh smícháme do hladka s cukrem, přidáme ušlehanou šlehačku a za stálého šlehání přidáváme rozpuštěnou mléčnou čokoládu a poté ještě teplou želatinu.
Poznámka: Osladíme podle chuti a podle toho, kolik a jak moc sladké čokolády jste použili, nezapomeňte ale na zavařeninu, takže to raději se slazením nepřehánějte (musíte-li si po ochutnání krému otevřít sáček brambůrků, jako já, tak už raději nepřislazovat:-).
2. Plastovou láhev s uříznutým hrdlem, tak aby se do něj vešel banán, naplníme krémem (použila jsem krásnou Solan de Cabras, kterou si občas kupuji do školy a doplňuji pak po celý měsíc vodou z kohoutku:-). Vložíme banán (oloupaný nebo ne – dle chuti:). Pečlivě zabalíme, uložíme do lednice a: a) chodíme se dívat každých 5 minut, jestli krém tuhne nebo b) počkáme několik hodin, resp. do druhého dne.
3. Nyní si připravíme těsto na dekoraci piškotu. Smícháme rozpuštěné máslo s cukrem, bílkem, moukou a kakaem. Dobře promíchanou směsí naplníme igelitový sáček, kterému poté ustřihneme malou část špičky a dáme na chvilku do lednice.
4. Na plech položíme nejprve šablonu a poté pečící papír. Pomocí naplněného sáčku obkreslíme vzor šablony. Vložíme naše hotové dílo do mrazáku a vrhneme se na přípravu piškotu.
5. Šleháme vejce s cukrem, dokud nezískají bílou barvu a ztrojnásobí svůj objem (přibližně 10 minut). Poté přidáme mouku a sůl a lehce promícháme vařečkou. Pokud je těsto příliš husté, přidáme trochu vlažné vody, na plechu se totiž nesmí roztírat, rozmazala by se nám dekorace.
6. Vyndáme plech se zmrzlou dekorací a zalijeme těstem. Pečeme cca 15 minut při 170 stupních.
7. Rozřízneme láhev se ztuhlým krémem tak, abychom ho mohli rychle vyndat, nejlépe uřízneme i dno. Hotový piškot vyjmeme z trouby, překlopíme na vlhkou utěrku a odstraníme pečící papír. Nyní uvidíme, jak se nám vydařil vzor. Vám určitě, když jsem to zvládla i já. Opět překlopíme, rychle potřeme zavařeninou, doprostřed položíme ztuhlou náplň a zavineme.
Hotovo!
Poznámky:
Použila jsem jeden banán, ale doporučuji použít dva nebo tři, náplň pak není tak „nudná“.
Pozor, aby láhev nebyla příliš široká, ta moje byla a musela jsem náplň trochu okrajovat.
Těsto na piškot i na zdobení, náplň, ovoce i zavařeninu můžete obměňovat podle chuti, ročního období a fantazie. Co třeba citrónový piškot s růžovou dekorací, malinovou zavařeninou, vanilkovým tvarohem a malinami?
Pokud se vám můj příspěvek líbil a byl pro vás užitečný, máte-li nějaký dotaz nebo je v příspěvku něco špatně, napište mi komentář.
Chcete-li se dozvědět o nových příspěvcích jako první, dejte mi like zde.
Chcete-li se dozvědět o nových příspěvcích jako první, dejte mi like zde.
A to je pro dnešek vše. Mějte se krásně :-)
Dobrý den, v receptu na těsto na zdobení je uveden bílek, který poté nepřidáte????
OdpovědětVymazatDobrý večer, děkuji za upozornění, bílek přidám, ale zapomněla jsem to napsat. Doufám, že takových chyb nebude moc :-)
OdpovědětVymazatMísto hlavy Cupcake
výborný nápad s tou náplní v plastové láhvi, fakt super
OdpovědětVymazat